уторак, 28. септембар 2021.

NORVEŽANI SNIMAJU FILM O ZLOČINIMA NAD SRBIMA: Svet konačno saznaje za užase ‘polarnih’ logora smrti! (VIDEO)



Tokom Drugog svetskog rata, više od 4.000 Srba poslato je u norveške logore. Njih 2.398 nikada nije dočekalo oslobađanje. Ubijali su ih nemački i norveški vojnici, i to na strašno brutalan način.

Iako su ubistva dokumentovana, većina norveških vojnika nije bila kažnjena nakon rata, a neki su živi i danas.


Ipak, norveška producentska kuća producentska kuća PQX Media odlučila je da ispriča priču o ovim zločinima, nakon 75 godina od kada su izvršeni.

“U današnje vreme, norveški đaci putuju belim autobusima do Aušvica i drugih lokaliteta da uče o istoriji, a imamo jezivu istoriju i u Norveškoj, za koju malo ko zna. U ovom filmu čućete kako očevice događaja kako pričaju o tretmanu Srba zatvorenika u Karašoku, pre više od 75 godina”, stoji u opisu za trejler filma.

O strahotama koje su Srbi prolazili u pet logora na krajnjem severu Norveške, među kojima je bio i logor Karašok, možete pročitati u tekstu ispod:

SRBE I U NORVEŠKOJ SEKLA USTAŠKA KAMA: Branko Dimeski u zemlji fjordova istražuje stradanje naših sunarodnika u nacističkim logorima


Izvor: Serbian Times

Foto: Printscreen YouTube / Minner fra krigen 

Нема коментара:

Постави коментар

Srbski tragovi po Rumuniji

Kada nas Srbe hoće da uvrijede kažu nam da smo Vlašine. Izgovore to onako baš sočno i punih usta. Vlašina je uvećanica (augmentativ) od rije...